Klíma karbantartás

Közeleg a nyári hőség! Hogy néhány fokkal hidegebb legyen, gondolj egy pillanatra az egészségedre is. A légkondicionáló nem ártalmas, ha helyesen használod!

MI AZ A LÉGIÓS BETEGSÉG?

A légionárius betegséget egy baktérium, a „Legionella pneumophila” okozza. A betegség magas lázzal és tüdőgyulladással jár, tünetei hasonlóak az influenzáéhoz, kezelése a legtöbb esetben kórházi ellátást igényel. A baktériumot csupán 1976-ban az Egyesült Államokban azonosították, az Amerikai Légió tagjai között kitört tüdő-megbetegedések kapcsán – innen az elnevezés.

Szakemberek és orvosok tanácsára maximum 6-8 fok különbség legyen a külső és a belső hőmérséklet között. Ha hirtelen lépünk ki a melegbe, szédülés és émelygés jelentkezhet, ez komolyan megterheli a szervezetet. Ha a kinti hőségből lépünk a 20 fokosra hűtött szobába, akkor megfázással és tüdőgyulladással kalkulálhatunk.

Fontos tudni, hogy a légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a szobába, hanem a benti levegőt hűtik le (vagy éppen melegítik), és keringetik. Ezért nagyon fontos a klimatizált helyiség rendszeres szellőztetése is. Érdemesebb a hűvösebb, éjszakai vagy hajnali órákban felfrissíteni a levegőt, de ha ez kevés, akkor napközben is nyiss ablakot. Ha személy tartózkodik egy szobában, akkor hamar elfogyhat az oxigén, ami fejfájást, bágyadtságot okozhat. A legtöbb klíma működési elvéből következően szárítja is a levegőt, amit leginkább a szemed és a torkod kiszáradásán érezhetsz. A nyálkahártyák kiszáradása irritáló, könnyen gyulladáshoz, fertőzéshez vezethet. Ez további káros hatása lehet a klíma nem megfelelő használatának.

Már a berendezések felszerelésekor ügyelni kell arra, hogy a készülékből kiáramló hideg levegő ne közvetlenül érjen minket. A gyerekek még nem mérik fel a direkt érkező hideg levegő veszélyét, az idősek pedig könnyen elszundikálhatnak a klíma alatt, ami hamar megfázáshoz vezethet. Úgy kell megtervezni a készülékek elhelyezését, hogy a légáram fő iránya olyan helyre menjen, ahol keveset tartózkodunk. Nem szabad a hideg levegőt éjszaka az ágyra, napközben az íróasztalra irányítani. A légmozgás közvetlenül hat a szervezetünkre, a megfázás mellett tüdőgyulladás, és kellemetlen izom- és ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek.

 

Elengedhetetlen a rendszeres karbantartás

Mind a szobai, mind az autóba szerelt légkondicionálókra igaz, hogy figyelmet kell fordítani a rendszeres karbantartásra. A karbantartás során a szerelő ellenőrzi a hűtőközeg megfelelő nyomását, a készülék helyes működését és kitisztítja a berendezés szűrőrendszerét. Ha ez a tisztítás elmarad, a beltéri egységben megmarad a por, ami a szűrő telítődésével visszakerülhet a légtérbe, fokozva az allergiás tünetek kockázatát. A por mellett baktériumok, gombák is megragadhatnak az elhasználódott szűrőben, ami komoly fertőzésveszéllyel jár. A légkondicionálók rendszeres karbantartásának periódusáról a használati útmutató tájékoztat, ennek betartása nem csak egészségünk és a garancia miatt fontos, de megnöveli a berendezés élettartamát is.klima_room

Tippek a helyes klímahasználathoz

A vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a hűteni kívánt helyiség nagyságának megfelelő teljesítményű klímát válasszunk. Ha túl kicsi a teljesítmény, akkor aránytalanul sokat fog fogyasztani az eszköz, és idő előtt tönkremegy, mivel folyamatosan működnie kell. Ha túl nagy, pillanatok alatt olyan hideget csinál, hogy könnyedén tüdőgyulladást kaphatunk, nem beszélve arról, hogy az indokolatlanul nagy teljesítmény a vásárlásnál is pénzkidobást jelent.

A beszerelést mindenképpen szakemberrel végeztessük, és ügyeljünk arra, hogy a beltéri egység olyan helyre kerüljön, ahol esélye sincs huzamosabb ideig közvetlenül fújni a hideg levegőt.

A szezon előtt mindenképpen tisztíttassuk ki a rendszert. A tisztítással megszabadulhatunk kórokozóktól, amelyek elszaporodnak a kondenzvízben, és a szűrőben.

Télen is kapcsoljuk be havonta egyszer, 15-20 percre a berendezést, ezzel megóvjuk a tömítéseket a kiszáradástól, és meghosszabbíthatjuk a klíma élettartamát.

A klíma szárítja a levegőt, ezért figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékot bevitelére, ennek ellensúlyozásaképpen. A légszárítást párás időben ki is használhatjuk, fél-egy óra légkondicionáló-használat után, és gyorsabban száradnak a ruhák.

Szakszerű klíma berendezés karbantartás lépései, szakemberünk által…

Forrás: lifenetwork.hu