Főzőlap-alapismeretek

Ezúttal a sütő-és főzőlapokról gyűjtjük össze a szükséges tudnivalókat, hogy a vásárló biztosan a legmegfelelőbb főzőlapot vihesse haza.

fozolap

A tisztánlátás kedvéért, a tűzhelynek két részét különböztetjük meg, a főzőlapot, és a sütőt. A főzőlapok egyes típusai önállóan, a sütőtől függetlenül, míg egyes darabok kizárólag a sütőkkel együtt építhetők be.

Milyen fajták közül válogathatunk?

A főzőlapok két csoportját, az elektromos, illetve gáz működésű lapokat különböztetjük meg, ezen belül a legismertebbek a hagyományos elektromos (masszázs), a gáz, a kerámia, illetve az indukciós főzőlapok. A főzőlapok, típustól függően vagy hővezetéssel (a hőenergia az anyagban terjed, anyagáramlás nem történik) vagy hősugárzással működnek. Az egyes típusokat szigorúan elkülöníteni nem lehet, léteznek például a gázfűtésű üvegkerámia főzőlapok, ahol a láng az üveglap alatt helyezkedik el.

Az elektromos főzőlap – A hagyományos elektromos főzőlap teljesítménye 1000-2000 W között mozog, és néhány fokozat található rajta. A precízebb felépítésű gyors (rapid) főzőlapok fűtőszálai gyorsabban melegszenek fel, teljesítményük 1500-2500 W, és hőmérséklet-korlátozó rendszerrel vannak felszerelve. (Az emelt teljesítményű főzőzóna közepén egy piros jel található). A hagyományos és gyors elektromos sütők mellett léteznek az automata főzőlapok, ahol két teljesítményfokozat, 2000 és 600 W, közül választhatunk.

A gáz főzőlap – A gáz főzőlapokon alapesetben mini, normál, közepes és nagy égőfejek kerültek kialakításra, az égőfejek teljesítménye pedig a láng nagyságának állításával fokozatosan szabályozható. A gyújtás lehet egykezes (a gomb elfordításával keletkezik a szikra, és gyullad meg a gáz), piezzó gyújtás (külön gombba lehet szikráztatni).

A kerámia főzőlap – A kerámia főzőlap alaptulajdonsága, hogy függőleges irányba jól (vízszintesen nem) vezeti a hőt, ezzel magyarázható, hogy a főzőfelületen túl nem melegszik fel a lap. A kerámia főzőfelületek kialakítása teljesen változatos képet mutat, a hagyományos négyes elosztás mellett találhatunk félkör alakú, méhkaptár mintájú, vagy akár hatszögű felületet.

A kerámia főzőlapok különféle fűtési technikákkal működnek. A kerámia alatt fűtőszálak, fűtőspirálok, vagy halogén lámpák hozhatják működésbe a gépet. Külön kell megemlíteni az indukciós főzőlapokat, mely fizikai alapját az elektromágneses indukció jelenti. (Hogy ez mit jelent? A főzőlapok alá egy elektromágnes kerül, amit ha áram ér, mágneses tér keletkezik. A mágneses tér fölé mágnesezhető – általában vasedényt – helyezve, hő keletkezik). A hőfok változtatásához nem kell mást tenni, mint a mágneses mező erejét változtatni. Az indukciós főzőlap vas edénnyel működik, a nem mágnesezhető edények, mint az üveg, az alumínium, a rézedények nem hozzák működésbe a rendszert. A főzőfelület szinte alig melegszik fel, a hő az edényben keletkezik. Teljesítményét tekintve a fűtőtest 1400-2200 W.

 1. A főzőfelület alsó és felső része
 2. F_z_lap-_bra-elm_A sugárzó főzőlapok
 3. A sugárzó főzőlapok hőmérséklet-korlátozója
 4. A főzőlapok helyének jelölése a főzőfelületen
 5. Az üvegkerámia kerete
 6. Az üvegkerámia lap

 

 

A főzőlapokat az alábbi felhasználóbarátextrákkal szerelhetik fel:

 • Az edény felismerése: csak akkor és addig kapcsolja be a főzőlap fűtőtestét, amikor és ameddig edény van a főzőlapon, korszerű formában még az edény méretét is érzékeli.
 • Változtatható méretű fűtőzóna: az edények alakja, mérete alapján megnövelhetjük, csökkenthetjük az egyes zónák nagyságát.
 • Biztonsági gyerekzár: biztonsági funkció, mely lehetővé teszi, hogy a gyermekek ne tudják bekapcsolni a főzőlapot.
 • Hőérzékelés: a kiválasztott hőmérséklet pontos betartását kontrollálja a gép.
 • LED-kijelző: a kijelzőről leolvasható a főzés teljesítményfokozata, és az egyes zónákhoz tartozó különleges funkciók, mint például a maradékhő, vagy a beállított idő.
 • Maradékhő kijelző: a kijelzőn leolvasható, hogy a főzőlap kikapcsolása után mennyire meleg a főzőfelület.
 • Booster funkció: a fűtőzóna teljesítménye akár ötven százalékkal is megnövelhető.
 • Időkapcsoló: szabadon beállítható egy főzési időtartam.
 • Biztonsági kikapcsolás: a funkciónak köszönhetően bizonyos idő eltelte után a gép automatikusan kikapcsolja a főzőzónát, amennyiben az huzamosabb ideje megszakítás nélkül működik.
 • Touch control (szenzorvezérlés): érintéssel való működtetés.
 • Stop-funkció: bekapcsolásával a készülék összes funkcióját három percre lekapcsolhatjuk.

Itt hívjuk fel a vásárlók figyelmét az ELMŰ ingyenes szolgáltatására, az ELMŰ díjmentesen tájékoztatást nyújt arról, hogy milyen műszaki feltételekkel kell a vásárlónak rendelkeznie ahhoz, hogy a kívánt készüléket zavartalanul üzemeltethesse.